HANDS – (HERITAGE-ARTCRAFT-NATURE-DOMESTIC-SPLIT) – FESTIVAL NEMATERIJALNE BAŠTINE

Ova manifestacija se održava u dva godišnja termina (proljetni i jesenski) ima za cilj predstaviti bogatstvo baštine, tradicijskih obrta i autohtonih proizvoda u vrijeme izvan glavne turističke sezone kao jedan od vrhunskih doživljaja destinacije.

Proljetni festival održao se na splitskoj rivi od 20. do 24. travnja 2016. dok će se jesenski održati od 23. do 27. rujna 2016.

Osim sajamskog dijela u okviru manifestacije se održavaju i različita predavanja i radionice ali i promocije i degustacije proizvoda. Manifestacija u svom programu ima nastupe folklornih društava, klapa, radionice tradicijskih glazbenih instrumenata koje su posebno atraktivni i zanimljivi kako domaćim posjetiteljima tako i turistima.
Na proljetnom sajmu predstavljaju se proljetni običaji i proizvodi dok na jesenskom HANDS-u slavimo plodove jeseni, njihovu upotrebu u izradi rukotvorina, gastronomskih delicija a posebno bogatsvo nematerijalne kulturne baštine pod čijim se zajedničkim nazivnikom nalazi veliki broj tradicijskih jela, slastica i receptura stoljećima čuvanih u starim kuharicama naših baka. Sve ovo stvara prepoznatljivi imidž destinacije koja njeguje tradiciju i lokalne identitete u doba globalizacije, destinacije koja još uvijek sebe može zvati „Mediteran kakav je nekad bio“.

HANDS FESTIVAL se organizira neprekidno od 2014. godine kada se realizirao prvi sajam u Dioklecijanovim podrumima. Na sajmu sudjeluje više od 70 izlagača iz cijele Hrvatske uz goste iz Slovenije i BIH.